Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ερχονται τα νέα τέλη ΙΧ...ΔΕΙΤΕ πόσο θα πληρώσετε!

Aμεσα ξεκινά η διαδικασία αποστολής των ειδοποιητηρίων στους κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών για την πληρωμή των νέων τελών κυκλοφορίας του 2011 από το υπουργείο Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για να προμηθευτούν το ειδικό σήμα.
Η προμήθεια του σήματος γίνεται από ...
τις τράπεζες, το Διαδίκτυο και από τις εφορίες (με προσκόμιση της άδειας κυκλοφορίας) στην περίπτωση που ο κάτοχος του οχήματος δεν λάβει ειδοποιητήριο ή το έχει χάσει, ή σε αυτό αναγράφονται λανθασμένα στοιχεία.
Τα εκτιμώμενα έσοδα για το δημόσιο υπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών με χθεσινή του εγκύκλιο παρέχει διευκρινίσεις για το πώς διαμορφώνονται τα νέα τέλη κυκλοφορίας.
Ετσι για όλα τα οχήματα που ταξινομήθηκαν από 1η Νοεμβρίου 2010 τα νέα «πράσινα» τέλη συνδέονται αποκλειστικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Τα «πράσινα τέλη» για τα καινούργια ΙΧ προσδιορίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων του κινητήρα από 0,80 ευρώ ανά γραμμάριο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για κλιμάκιο εκπομπών από 101 έως 120 CO2 ανά χιλιόμετρο μέχρι έως και 3 ευρώ ανά γραμμάριο για αυτοκίνητα με εκπομπές ρύπων πάνω από 251 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο.

Ανάλογα με τα κυβικά

Τώρα για τα παλιά επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31η Οκτωβρίου 2010 και τις δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, τα τέλη καθορίζονται ανάλογα με τον κυλινδρισμό του κινητήρα.
Τα τέλη κυμαίνονται από 20 έως 1.200 ευρώ. Με το νέο σύστημα που υιοθέτησε το υπουργείο καταργήθηκε το κριτήριο της παλαιότητας, υιοθετήθηκε κριτήριο κυβισμού με πιο αναλογικό τρόπο σε σχέση με πέρυσι και ενσωματώθηκε στα τέλη ο ειδικός φόρος μεγάλου κυβισμού.
Το αυτοκόλλητο σήμα είναι χρώματος μπλε και αξίζει να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση κλοπής, απώλειας ή καταστροφής του ειδικού σήματος, ο κάτοχος δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση προμήθειας νέου σήματος. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται πρόστιμο 30 ευρώ και χορηγείται νέο σήμα χωρίς άλλη επιβάρυνση, ενώ στην περίπτωση εκπρόθεσμης αγοράς το πρόστιμο είναι ισόποσο με την αξία του σήματος.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: