Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

«Χάρτης» ενάντια στην γκετοποίηση

«Μέτρα εδώ και τώρα» ζητούν για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολυπρόσωπο πρόβλημα της υποβάθμισης και «γκετοποίησης» της περιοχής τους.
Η αύξηση της αστυνόμευσης στο ιστορικό κέντρο ....
δεν έχει μειώσει -λένε- την εγκληματικότητα απλώς έχει «σπρώξει» μεγάλο μέρος της προς γειτονικές περιοχές. «Αν και τις τελευταίες ημέρες η αστυνόμευση του κέντρου έχει ενταθεί, το πρόβλημα δεν μειώνεται, αντίθετα αυξάνεται και βγαίνει έξω από το ιστορικό κέντρο προς περιοχές όπως η πλατεία Βικτωρίας, η πλατεία Αττικής, τα στενά της Πατησίων, της 3ης Σεπτεμβρίου και της Λιοσίων, η Πλ. Βάθη», σχολιάζει ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α.), Δημήτρης Νικολακόπουλος προσθέτοντας πως «περιέργως το πρόβλημα δεν επεκτείνεται προς Σύνταγμα και Κολωνάκι»...
Στην επιστολή που έστειλε χθες η Κίνηση στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τον δήμαρχο Αθήνας, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κι άλλους φορείς, απευθύνει έκκληση για την ενεργοποίηση των αρμοδίων της κυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπιστεί συντονισμένα το πρόβλημα.
«Κρίσιμη καμπή»

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, διαφορετικά το κέντρο θα μετατραπεί σε γκέτο και η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Εγκληματικότητα, παραοικονομία και διαφθορά σε συνδυασμό με την αυξανόμενη μεταναστευτική ροή διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ», τονίζει ο κ. Νικολακόπουλος.
Την επιστολή συνοδεύει η ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α. με έναν «οδικό χάρτη» με προτάσεις ενεργειών και παρεμβάσεων της κυβέρνησης και της διοίκησης (εμπλεκόμενοι υπουργοί και δήμαρχος Αθηναίων), ώστε να αντιμετωπιστεί βραχυπρόσθεσμα και μακροπρόθεσμα το πρόβλημα, με βάση και τη διεθνή εμπειρία. «Αυτό που λείπει είναι ο συντονισμός των ενεργειών», λέει ο επικεφαλής της Κίνησης και ζητεί από τον πρωθυπουργό να αναλάβει ο ίδιος να συντονίσει τις δράσεις για «ένα πρόβλημα εξαιρετικά σύνθετο» που απαιτεί λύσεις σε χρονίζουσες, όπως λέει, εκκρεμότητες και δυσλειτουργίες.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: