Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Reuters Ιnsider έστειλε σαφές μήνυμα στον τραπεζικό κλάδο λέγοντας ξεκάθαρα ότι "αυτό που επιθυμούμε είναι να υπάρχουν εύρωστες και ισχυρές τράπεζες, με έντονη παρουσία και δραστηριότητες στην περιοχή. Προσδοκώ ότι θα υπάρχει μια ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο ή τρεις ιδιωτικές".
Συνεχίζοντας στο θέμα της ενθάρρυνσης των συγχωνεύσεων πρόσθεσε ότι....
"οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στο τεστ κοπώσεως, «stress test», που πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκά, και οι επιδόσεις τους, με εξαίρεση μόνο μία τράπεζα, υπήρξαν καλές. Αυτή την περίοδο, πραγματοποιούνται επαφές και συζητήσεις μεταξύ τραπεζών, ενώ πολλοί είναι οι διεθνείς σύμβουλοι που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για το είδος των συγχωνεύσεων, που οφείλουμε να ενθαρρύνουμε".
Στη συνέντευξη του απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης του ΦΠΑ, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση αναζητεί άλλους τρόπους αύξησης των εσόδων.
Ανέφερε ότι «έγιναν πολλές συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ σε κάποια καταναλωτικά αγαθά, αλλά αναζητούμε άλλους τρόπους εισροής εσόδων, αντί της αύξησης του ΦΠΑ».
Σε ερώτηση για το πότε η Ελλάδα θα βγεί εκ νέου στις χρηματαγορές, ο πρωθυπουργός απάντησε "ότι αυτό μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί, πριν το 2011. Καθώς εξακολουθούμε να προχωρούμε σε αλλαγές και καθώς οι αγορές θα συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε όντως αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις αλλαγές αυτές, όπως και να αλλάξουμε την οικονομία, τότε θα υπάρξουν και νέες θετικές ενδείξεις και, άρα, τότε θα μπορέσουμε να ξαναβγούμε στις αγορές.
Οσο για το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου, το απέκλεισε λέγοντας ότι "καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει. Συζητήσεις γίνονται, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουμε την ορθή υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να καταστεί δυνατό να βγούμε στις κεφαλαιαγορές το συντομότερο δυνατόν. Και αφ’ ης στιγμής βγούμε στις κεφαλαιαγορές, τότε είναι σχεδόν αυτόματη η απεξάρτηση και απομάκρυνσή μας από το πακέτο αυτό, Ε.Ε. - ΔΝΤ".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου