Λίγες μέρες μετά την υπογραφή της «συμφωνίας προθέσεων» με το Κατάρ για επενδύσεις στην Ελλάδα και τον χώρο του Ελληνικού, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αξιοποίηση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου της Αττικής (από τον Πειραιά έως και το Σούνιο) και όχι κάποιων περιοχών αποσπασματικά. Στόχος είναι η παραλιακή ζώνη.....
να μετατραπεί στα επόμενα χρόνια σε μία «Ριβιέρα» κατά τα πρότυπα εκείνης στη Νίκαια της Γαλλίας.
Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό υπάρχουν αρκετά εμπόδια και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές στην άρση όλων των θεσμικών, νομικών και τεχνικών ζητημάτων που υπάρχουν στα ακίνητα του Δημοσίου. Αμέσως μετά -και εφόσον έχουν οριστεί χρήσεις γης στην εν λόγω ζώνη- τότε θα ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες από τις οποίες θα προκύπτουν οι επενδυτές που θα αναλαμβάνουν την αξιοποίηση των ακινήτων, μέσω της διαδικασίας των πολυετών συμβάσεων παραχώρησης.
Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να προωθήσει την «ταχεία ωρίμανση» όλων των ακινήτων του Δημοσίου και ειδικά αυτών που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα προσπαθήσει να βρει λύσεις σε τεσσάρων ειδών προβλήματα που υπάρχουν στα ακίνητα του κράτους. Πρώτον, περιβαλλοντικά, δεύτερον, πολεοδομικά, τρίτον, ιδιοκτησιακά και τέταρτον, ζητήματα υποδομών.
Οπως εξηγεί στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, θα εφαρμοστεί το μοντέλο που ακολουθήθηκε με τα Ολυμπιακά Ακίνητα, αλλά σημειώνει ότι αυτό θα γίνει «σε πολύ καλύτερη έκδοση». Θα υπάρξει ένας συνδυασμός μεταξύ του fast track που έχει προαναγγελθεί για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων, έτσι ώστε να ολοκληρώνονται τα projects με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, θα ορίζονται χρήσεις γης ανά περιοχές της παραλιακής ζώνης και όπου οι χρήσεις αυτές δεν συμφωνούν με το υφιστάμενο καθεστώς, θα προωθούνται νομοθετήματα για την άρση των εμποδίων που θα προκύπτουν. Ακόμα, πάντως, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες αναφορικά με το τι θα γίνει και πού.
Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές για κάθε είδους επενδύσεις. Αλλού θα γίνονται επενδύσεις στον τουρισμό (ξενοδοχεία κ.λπ.), σε άλλο σημείο για αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα γκολφ κ.λπ.) και για ψυχαγωγία (νυχτερινά κέντρα, καφετέριες κ.λπ.), ενώ θα υπάρχουν και επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον με τη δημιουργία πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και χώρων πρασίνου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εγκαταστάσεις που υπάρχουν σήμερα και δεν είναι νόμιμες θα κλείσουν. Επίσης, η χρονική συγκυρία ευνοεί την κυβέρνηση, αφού λήγουν παλαιότερες συμβάσεις παραχώρησης, με αποτέλεσμα κρατικά ακίνητα να επιστρέφουν στον έλεγχο του Δημοσίου. Τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό του χώρου στα Αστέρια Γλυφάδας.
Ο σχεδιασμός της αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2011 και ταυτόχρονα θα έχουν αρθεί και όλα τα θεσμικά προβλήματα. Ετσι, στη διετία 2012 - 2013 αναμένεται να προκηρυχθούν οι διεθνείς διαγωνισμοί για την έλευση των επενδυτών. Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και τα ακίνητα θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στην κυριότητα του Δημοσίου, όπως άλλωστε προβλέπεται από το καθεστώς των συμβάσεων παραχώρησης
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου