Πιο γρήγορο «κατέβασμα» των ιστοσελίδων που βλέπουμε στο Ίντερνετ υπόσχεται μια νέα μορφή αρχείων εικόνας που εισήγαγε η Google.
Τα αρχεία WebP, όπως είναι το όνομά τους, μειώνουν κατά 40% τον όγκο των σημερινών φωτογραφιών JPEG, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ....
οι σελίδες που περιέχουν εικόνες θα εμφανίζονται πολύ πιο γρήγορα, μειώνοντας δραστικά το χρόνο αναμονής του χρήστη.
Το WebP αποτελεί μια πιλοτική προσπάθεια με στόχο να επιταχυνθεί η πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Η Google υποστηρίζει ότι ο νέος τύπος εικόνων μειώνει το μέγεθος των αρχείων χωρίς να «θυσιάζει» την ποιότητα.
Το WebP φιλοδοξεί να γίνει ο «διάδοχος» του JPEG, του πιο δημοφιλούς τύπου αρχείων εικόνας και να αποτελέσει τη βασική μορφή φωτογραφιών στον Παγκόσμιο Ιστό.
Οι δοκιμές που έκανε η Google, μετατρέποντας ένα εκατομμύριο εικόνες από JPEG σε WebP, έδειξαν ότι ο όγκος των αρχείων μειώνεται κατά 39%. Έτσι αυξάνεται σημαντικά η ταχύτητα με την οποία εμφανίζονται οι σελίδες, δεδομένου ότι φωτογραφίες και οι εικόνες αποτελούν σχεδόν το 65% των δεδομένων που μεταφέρονται όταν «φορτώνει» ένα site.
Πώς λειτουργεί
Το WebP, όπως και το JPEG, αποτελεί το λεγόμενο «πρότυπο απωλεστικής συμπίεσης εικόνων», δηλαδή μια μέθοδος που συμπιέζει την αρχική εικόνα, κάτι που μοιραία οδηγεί και σε υποβάθμιση της ποιότητάς της.
Το WebP βασίζεται στην προηγμένη μέθοδο συμπίεσης εικόνων που χρησιμοποιεί ο κωδικοποιητής βίντεο VP8 για να συμπιέσει τα καρέ των εικόνων. «Εφαρμόσαμε τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε στο VP8 και τις επεκτείναμε στην κωδικοποίηση εικόνων», ανέφερε ο Ρίτσαρντ Ράμπατ, διευθυντής Προϊόντων της Google.
Η Google χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το video codec VP8 πέρυσι, όταν απέκτησε την εταιρεία On2 που το ανέπτυξε.
Ο ρόλος των browsers
Παρότι τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν ιδιαίτερα θετικά, η εξάπλωση ή όχι του WebP θα εξαρτηθεί από το αν θα το υιοθετήσουν τα προγράμματα πλοήγησης (browsers). Ήδη η Google σχεδιάζει την υποστήριξη αυτού του τύπου αρχείων από τις μελλοντικές εκδόσεις του Google Chrome.
Το Google ανήρτησε μια συλλογή δειγμάτων, στην οποία γίνεται σύγκριση εικόνων WebP και JPEG, και μπορείτε να δείτε κάνοντας «κλικ» εδώ
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου