Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Έπαινοι Μπάιντεν στον Γ. Παπανδρέου

Η παγκόσμια οικονομική κρίση και ειδικότερα η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στα Βαλκάνια, θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος όπως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, που διήρκησε μιάμιση ώρα.

Τα εύσημα απέδωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν....
 στον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση της ελληνικής οικονομίας, υποδεχόμενός τον στο Λευκό Οίκο.
«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό για την εξαιρετική δουλειά που κάνει στο χειρισμό της οικονομικής κρίσης και Θεού θέλοντος, θα βάλει τη χώρα του πάλι στο σωστό δρόμο», τόνισε ο κ. Μπάιντεν για να τον διακόψει ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι «είμαστε ήδη στο σωστό δρόμο».
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συμφώνησε, λέγοντας «είσαστε στο σωστό δρόμο, είσαστε στο σωστό δρόμο και είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη σκληρή δουλειά που κάνετε. Συγχαρητήρια».
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την κινητικότητα που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα με τις επισκέψεις του ιδίου στο Ισραήλ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Αθήνα, αλλά και την επικοινωνία που διατηρεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.
Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι γνωρίζει πολλά χρόνια τον Τζο Μπάιντεν, από την εποχή που ο τελευταίος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, και στη συνέχεια περιέγραψε τα θέματα που συζήτησε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή, όχι απλά από καλή προαίρεση, αλλά διότι η περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια.
Γι’ αυτό, συνέχισε, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως την ειρηνευτική διαδικασία και είναι αποφασισμένη να εργασθεί χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την ήπια ισχύ που διαθέτει και να αξιοποιήσει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρεί με τις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν, για να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της οποίας θα ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος το οποίο θα συμβιώνει ειρηνικά δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ.
«Οι πρώτες απόψεις που ανταλλάξαμε ήταν γύρω από την διεθνή οικονομία, μια ανάλυση για το πού πηγαίνει η διεθνής οικονομία, την ανάγκη για μεγαλύτερη αναπτυξιακή προσπάθεια. Τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, πολύ σημαντικό πρόβλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαντικό πρόβλημα για την Ευρώπη, για την Ελλάδα και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε από κοινού για να δώσουμε ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική, στη διεθνή οικονομία.
Βέβαια, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του και αναγνώρισε τις μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και του Ελληνικού λαού, πετυχημένες, θα έλεγα, με την έννοια ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο και κάνουμε μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη χώρα μας, θα ισχυροποιήσουν την οικονομία μας, θα βγάλουν τη χώρα από τη θέση της έλλειψης αξιοπιστίας που υπήρχε προηγουμένως, αλλά θα δώσουν και ώθηση στις επενδύσεις και στις δυνατότητες της χώρας μας για μια ανταγωνιστική οικονομία».

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: